Ντζαμάρας Δημήτρης - Φυτώρια Ελιάς Τραγάνα Φθιώτιδα - Ελιές Φθιώτιδα - Φυτώρια Ελιάς από Αγριελιά Πανελλαδικά

19056 Επισκέπτες:
Διεύθυνση: Τραγάνα
Περιοχή: Φθιώτιδας
Τηλέφωνο: 2233092049
Κινητό: 6977938546 - 6932355820
Τ.Κ.: 35200
Κατηγορία: ΦΥΤΩΡΙΑ
Fax: -
Υπεύθυνος: -
Τηλέφωνο υπεύθυνου: -
Ιστοσελίδα: -
Η επιχείρησή μας δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής δενδρυλλίων ελιάς για πάνω από 65 χρόνια. Τα φυτώρια λειτουργούν με άδεια της διεύθυνσης γεωργίας και του κέντρου ελέγχου & πιστοποίησης πολλαπλασιαστικού υλικού και ελέγχου λιπασμάτων. Τα δεντρίλια επιβλέπονται σε καθημερινή βάση από επόπτη γεωπόνο Οι ποικιλιές που διαθέτουμε είναι άριστης ποιότητας ,με εξαιρετικό καρπό και αντοχή. Διαθέτουμε ελαιόδενδρα ελιάς καλαμών, λαδοελιάς (Μεγάρων), Αμφίσσης και Πικουάλ Υπεραιωνόβι...
19056 Επισκέπτες:

Τραγάνα, Φθιώτιδας

19056 Επισκέπτες:

Η επιχείρησή μας δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής δενδρυλλίων ελιάς για πάνω από 65 χρόνια.

Τα φυτώρια λειτουργούν με άδεια της διεύθυνσης γεωργίας και του κέντρου ελέγχου & πιστοποίησης πολλαπλασιαστικού υλικού και ελέγχου λιπασμάτων. Τα δεντρίλια επιβλέπονται σε καθημερινή βάση από επόπτη γεωπόνο

Οι ποικιλιές που διαθέτουμε είναι άριστης ποιότητας ,με εξαιρετικό καρπό και αντοχή.

Διαθέτουμε ελαιόδενδρα ελιάς καλαμών, λαδοελιάς (Μεγάρων), Αμφίσσης και Πικουάλ

Υπεραιωνόβιο καρποφόρο δένδρο με μεγάλη χρηστική και καλλωπιστική αξία. Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχροα στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκά, μονοπέταλα και πολύ μικρά, σχηματίζουν ταξιανθία βότρυς και εμφανίζονται από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές ή μέσα του χειμώνα ανάλογα την ποικιλία. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Θεά Αθηνά στην Ακρόπολη. Η ελιά ευδοκιμεί σε κλίματα εύκρατα χωρίς ακραίες θερμοκρασίες (μέση ετήσια θερμοκρασία 16οC) και μέγάλες διαφορές υγρασίας, για αυτό είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη μεσογειακή ζώνη (όπως στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Τουρκία, την Κύπρο, την Αλγερία και αλλού). Ευδοκιμεί όμως σε πολλές περιοχές του κόσμου, αρκεί η θερμοκρασία να μη πέφτει πολύ και για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτω από τους μηδέν βαθμούς. Γι'αυτό και οι πιο κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργειά της είναι οι παραθαλάσσιες.

Δενδρύλλια Ποικιλίας Καλαμών
Η νυχάτη Καλαμών ή Ελιά Καλαμάτας είναι μια εξαιρετική ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς. Καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Αργολίδας και Ηλείας. Είναι ποικιλία μεσόκαρπη υψηλής παραγωγικότητας, απαιτητική σε εδαφική και ατμοσφαιρική υγρασία, ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους, καθώς και ανθεκτική στο μύκητα βερτισίλιο. Το βάρος του καρπού κυμαίνεται από 5 ως 6 gr με σχήμα κυλινδοκωνικό με κάμψη μονόπλευρη που μοιάζει με τη ρόγα της ποικιλίας του σταφυλιού «Αετονύχι». Για το λόγο αυτό ονομάζεται και αετονυχολιά ή αετονυχιά Καλαμών. Η επιδερμίδα του καρπού είναι λεπτή και ελαστική και αποκτά βαθύ μαύρο χρώμα στο στάδιο της πλήρους ωριμότητας, ενώ ο πυρήνας του είναι λείος και αποσπάται εύκολα απο τη σάρκα. Το γεγονός αυτό την καθιστά ιδανική ποικιλία για την παραγωγή φυσικών μαύρων βρόσιμων ελιών. Το δέντρο της Καλαμών είναι αρκετά εύρωστο, τα κλαδιά του έχουν κατακορυφη ανάπτυξη και χαρακτηριστικά μεγάλα φύλλα. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι (χτένια) ή με ειδικά ραβδστικά μπαταρίας στο στάδιο της πλήρους ωριμότητας κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Ποικιλίες Ελιάς Μεγάρων
Μεσόκαρπη ποικιλία με ωοειδές σχήμα καρπού , διπλής χρήσης ,δηλαδή λαδοελιά και επιτραπέζια , πράσινη ή μαύρη. Καλλιεργειται σ΄όλη την Ελλάδα και ονομάζεται και Βοβωδίτικη, Περαχωρίτικη, Λαδολιά, Χουρμαδολιά, Καλολιά. Είναι δένδρο μετρίων διαστάσεων με μακριά μυτερά φύλλα. Ο καρπός ποικίλλει πάρα πολύ ως προς το μέγεθος και το σχήμα και μοιάζει πολύ με την Κορωνέικη αλλά είναι πιο μεγάλος. Το δένδρο αντέχει πολύ στό ψύχος και στην ξηρασία (καλλιέργεια μη ποτιστική) και είναι πολύ παραγωγικό όταν δέχεται στοιχειώδεις καλλιεργητικές φροντίδες παρέχοντας λάδι αρίστης ποιότητας. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι κυμαίνεται γύρω στο 25% και με εντατικότερη καλλιέργεια φθάνει στο 30%, ενώ ο καρπός χρησιμοποιείται και παρασκευή κονσερβών (πράσινες τσακιστές και μαύρες πατητές).

Ποικιλίες Ελιάς Αμφίσσης
Η ποικιλία Αμφίσσης ή κονσερβολιά έχει στρογγυλό μεγάλο καρπό, είναι διπλής χρήσης, κυρίως επιτραπέζια αλλά και λαδοελιά. Καλή αντοχή στο ψύχος, και θεωρείτε η "βασίλισα" των ελιών λόγω της εξαιρετικής μέγάλης απόδοσης ανά δέντρο. Τα δέντρα της ποικιλίας Αμφίσσης γίνονται γενικά ψηλά, από 7-10 μέτρα ύψος αλλά μπορεί να διατηρηθούν και στα 4-5 μέτρα με συχνό κλάδεμα. Παράγουν μια εντελώς ιδιαίτερη ποικιλία βρώσιμων-επιτραπέζιων ελιών με μενεξεδένιο χρώμα, στρόγγυλη σιλουέτα και χορταστική πλούσια σάρκα. Καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, με διαφορετικά ονόματα, όπως στο Βόλο, όπου έχει πάρει το όνομα "Βολιώτικη", στο Πήλιο με το όνομα "Μαυρελιά", στην Ιστιαία και την Εύβοια ως "Στρογγυλή" ή "Κονσερβοελιά", στο Αγρίνιο, τη Στυλίδα και στην Ήπειρο με το όνομα "Χονδρολιά" και στη Λάρισα και την Αταλάντη ως "Λαδολιά". Είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία βρώσιμης ελιάς μαζί με τη Καλαμών στην Ελλάδα. Τα φύλλα είναι μέσου μεγέθους, επιμηκή, με ευδιάκριτη αιχμή στην κορυφή τους που κάμπτεται προς τα κάτω ενώ ο καρπός είναι μεγάλος (με βάρος από 5-12 gr.), ωοειδής, με σάρκα λευκή τραγανή, που αποσπάται εύκολα από τον πυρήνα (κουκούτσι). Η επιδερμίδα του καρπού είναι λεπτή και ελαστική και παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στο ζάρωμα. Συνήθως ο πράσινος καρπός είναι πιο ευαίσθητος σπό τον ώριμο.

Ελαιόδεντρα Πικουάλ
Η ποικιλία Πικουάλ κατατάσσεται στις πρώιμες ποικιλίες με μεγάλη παραγωγικότητα. Ο καρπός συλλέγεται εύκολα με μηχανική συγκομιδή η με το χέρι. Ειναι πολύ ανθεκτική στο κρύο και στην ξηρασία. Καλλιεργείται ευρέως στην Ισπανία και υπολογίζεται ότι καλύπτει περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου της. Η ποικιλία Πικουάλ έχει χαρακτηριστικό σχήμα, με ένα μυτερό σχηματισμό στο τελείωμα του καρπού. Παρουσιάζει υψηλή σταθερότητα ελαιολάδου. Το δέντρο της Πικουάλ έχει σκληρώδες κορμό και είναι ανθεκτικό στους περισσότερους τύπους εδάφους και σε όλες τις κλιματικές συνθήκες. Η γεύση του λαδιού Πικουάλ είναι χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη. Έχει αναφερθεί ότι το ελαιόλαδο που παράγει ο καρπός της είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, γεγονός που δίνει στο ελαιόλαδο µεγάλη διάρκεια ζωής. Η ελιά Πικουάλ είναι ένα μεσαίου μεγέθους δέντρο για αυτό χρησιμοποιείται και σε πυκνές φυτεύσεις (7x3,5 m). Ο καρπός έχει σχήμα ωοειδές και καμπυλωτό με ένα χαρακτηριστικό σχηματισμό στο τελείωμα του. Είναι ποικιλία η οποία µε τη σωστή φροντίδα (άρδευση, λίπανση, κλάδεµα) παράγει καρπό με βάρος 2-4 gr σχεδόν κάθε χρόνο σε ικανοποιητικό βαθµό. Θεωρείται πρώιµη ποικιλία µε περίοδο συγκοµιδής των καρπών στα µέσα του Νοεµβρίου. Η απόδοση του ελαιόδεντρου σε καρπούς είναι εξαιρετική και η περιεκτικότητα αυτών σε ελαιόλαδο κυµαίνεται από 22-26%. Το λάδι είναι υψηλής ποιότητας και συχνά αναμιγνύεται με άλλες ελαιοπαραγωγικές ποικιλίες, ώστε να αυξηθεί η σταθερότητα και η διάρκεια ελαιολάδου. Οι περιοχές στις οποίες ευδοκιμεί πολύ καλά η ποικιλία Πικουάλ παρουσίαζουν ήπιο έως βαρύ χειμώνα και ξηρά καλοκαίρια. Θεωρείται ποικιλία ελαιόδεντρου µε δείκτη ανθεκτικότητας απέναντι στο ψύχος αρκετά υψηλό και ανταποκρίνεται εξαιρετικά σε περιοχές µε υψόµετρο άνω των 300 m αλλά εξίσου καλά και σε χαµηλότερα υψόµετρα.

Φυτώρια

ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑ - Φυτωρια Ελιας απο Αγριελια Δενδρύλλια Ποικιλίας Καλαμών
ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑ - Φυτωρια Ελιας απο Αγριελια Ελαιόδεντρα Πικουάλ
ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑ - Φυτωρια Ελιας απο Αγριελια Ποικιλίες Ελιάς Μεγάρων & Αμφίσσης
ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑ - Φυτωρια Ελιας απο Αγριελια Φυτώρια Ελιάς από Αγριελιά
19056 Επισκέπτες:

Τραγάνα
Φθιώτιδας

Τηλέφωνο: 2233092049
Κινητό: 6977938546 - 6932355820

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα:
Τρίτη:
Τετάρτη:
Πέμπτη:
Παρασκευή:
Σάββατο:
Κυριακή: